<

o

Parallellogram, klassiek motief.
o

Maar wat betreft onze directe waarneming, wanneer zie je nu zo'n figuur? Nooit of toch wel?

Kijk eens naar de anchor-man of woman op TV. 'Presentator' in het Nederlands of 'verslaggever'. Anker. Vaak wordt bij het verslaan van protestbewegingen een verslaggever uitgezonden die op zijn beurt anchor wordt. Hij bemiddelt tussen ons en de gebeurtenissen. Zijn verslag in beeld en woord wordt naar de "hoofd" anchor doorgezonden.

We zien hun gestalte eerst in zijn geheel maar al gauw wordt er gefocust en zien we hem maar half. Alleen het bovenste gedeelte van zijn lichaam. Temidden van de roerige actualiteit richten ze zich deels tot ons. We zien nu eens hun aangezicht.. Dan weer zien we alleen hun achterhoofd. Want ze moeten omkijken naar wat zich daar achter hen allemaal afspeelt om het ons te kunnen vertellen. . Naar voor, naar achter. Zo heb ik het in de negentiger jaren op TV gezien. Les "évènements". Meestal op pleinen. Na 2000 was dat nog steeds zo.
o

Volgen we het parallellogram met de ogen dan maakt het als "figuur" dezelfde bewegingen. Figuur dat zich in mijn werk herhaalt op een tijdlijn waarin zich allerlei gebeurtenissen afspelen.

Performance 4 2003. "Anchormen". Filmpje

o

o


o


o

o


o

o


oo


o