<
,

Op pleinen
o

Parallellogram, klassiek motief.
o

Maar wat betreft onze alledaagse waarneming, wanneer zie je nu zo'n figuur behalve op het koffertje van een ontwerper? Nooit of toch wel?

Kijk eens naar de anchor-man of woman op TV. 'Presentator' in het Nederlands of 'verslaggever'. Anker. Vaak wordt bij het verslaan van de grote vrijheids- en protestbewegingen (waar tegengestelde krachten zich meten) een verslaggever uitgezonden die tijdelijk anchor wordt. Hij bemiddelt tussen ons en de gebeurtenissen. Via via wordt zijn verslag in beeld en woord doorgezonden naar ons.

We zien zijn gestalte eerst in zijn geheel maar al gauw wordt er gefocust en zien we hem in medium close up maar half, alleen het bovenste gedeelte van zijn lichaam. Temidden van de roerige actualiteit zien we nu eens zijn aangezicht.. Dan weer zijn achterhoofd. Hij moet omkijken naar wat zich daar achter hen allemaal afspeelt om zich daar na recht in de camera tot ons te richten. Aangezicht, achterhoofd. Naar voren, naar achter. Die "aan uit" beweging herhaalt zich, vaak wordt die beweging alleen maar geschetst.

Volg je het parallellogram en zijn hoekpunten met de ogen dan maakt het als "figuur" dezelfde bewegingen als de anchorman. "Naar voren, naar achter". Maar dan gezamenlijk op één plat vlak. Twee ruimtes verbindend.
o

PS Performance 4 2003. "Anchormen". Filmpje.
o

"Les évènements". De demonstraties. Al vanaf 1960 maken zij deel uit van onze alledaagse waarnemingen op het TV scherm. Men verzamelt zich, de emoties in het kwadraat, op pleinen. Worden de massa's groter dan spreidt men zich uit naar de straten. En omgekeerd. - De pleinen met zijn uitwaaierende straten, houders, mallen waarin verhevigde emoties zich gieten. Massa's die zich compact maken en op dat moment één enkel lichaam zijn.

o
o