<

2013 voor vd Werff    Renaissance
o

Copiën van iets. Reproducties van kunstwerken. Plaatjes. Naar ons idee is dat 'plaatje' een gevolg van het originele kunstwerk, het komt later. Het is voor ons niet alleen later maar ook minder. Dat hebben we zo besloten. (Bij geschreven taal is dat wel anders gegaan). Maar je kan die kopie, dat gelijkende ding, dat mindere ook tot oorzaak benoemen, tot "eerder- of zelfs tot "eerste ding".

Waarnemings belevenis: als kind keek ik vaak naar een reproductie van het werk van van Gogh: de Leeuwerik. De reproductie hing boven het buffet. De leeuwerik hing boven het graanveld. Ik vond het prachtig, wist van niets en het was toen mijn eerste ding. Bron van plezier.Je kijkt nog zonder vooroordeel..

Een mooi voorbeeld betreft natuurlijk de Renaissance gravures van de oorspronkelijke Italiaanse werken die de hollandse kunstenaars mee naar huis brachten. Hop, hop met een paard naar Italië. De weg was lang, de weg was ver. Hop, hop, weer terug. Weer was de weg lang en ver. De gravures lieten ze thuis zien, wat een opwinding! De gravure werd een bron. Een eerste ding.
o

En zo ging ik in mijn eerste reeks met mijn effect, mijn copie, die ik oorzaak maakte, ruggelings terug naar een effect, een gevolg, dat wel eens oorzaak zou kunnen zijn.
o

o


o

o


oo


o


o