picture
picture

New York 1978-1980    Opgeschreven 2015-2022

1021 Park Road NW Washington DC, 20010

Naar New York Broome Street and Varick Street    Coosje en Claes Oldenburg

BROOMESTREET snijdt dwars door het onderste deel van New York City, helemaal van de Lower East Side naar naar de Lower Westside tot bijna aan de Hudson Rivier. Coosje en Claes woonden in het stuk dat ligt tussen de 6th Avenue and Varick Street. Het was vlak bij de Holland Tunnel waar het verkeer dag en nacht doorheen denderde. Je nam de tunnel om vanuit het vaste land vanuit New Yersey het eiland te bereiken. Later kreeg ik bij toeval in dezelfde straat een atelier maar daar waar Broomestreet Broadway doorkruist.

Bij Coosje en Claes was ik een paar keer te gast zoals zij ook bij mij een keertje in Washington DC gast geweest waren. Toen was Claes op onderzoek in Washington DC. Geïnteresseerd in het hét landmark van de stad, het Washington Monument. Ik zelf had de grote Amerikaanse werken in het museum gezien en en lette op hun 'afglans' en op de drommen toeschouwers die aan hen vast kleefden. Zag hoe de gekleurde lichten van het verkeer het ritme van de stad bepaalden en schatte de verkeersstromen die daar doorheen gingen naar waarde. De bovenste etage op de Parkroad in Washington was klein, mijn energie was groot. Als je 'afglans' als onderwerp kunt zien , ik maakte zeefdrukken en collages die er over vertelden.

We hebben het naar onze zin gehad, er werd over van alles en nog wat gelachen. We waren onbekommerd.

Toen ik daar voor het eerst kwam, werd ik door hen rondgeleid. In één van de reusachtige ruimtes stond op een tafel een model van een toekomstige project. Een baseball bat. Er stond daar - om de schaal van het kunstwerk zichtbaar te maken, een 'mannetje' bij die omhoog keek naar het kunstwerk. Het waren twee objecten. Maar in mijn ogen vormden dat toe kijkende mannetje en het model samen één object. Ik zag een relatie. Zij moesten me erop wijzen dat de kijker er niet bij hoorde en slechts een schaalaanduiding was. Dat ik dat niet zag, was misschien onnozel maar het was nu eenmaal zo.

BROOME ST / VARICK ST / HUDSON ST. Binnen in de afrit-rotonde van de Holland Tunnel bevond zich de Snt Johns Rotary Arc van beeldhouwer Richard Serra. Het was nog maar net opgesteld .. De boog bestond uit een vierde deel van een monumentale cirkel. Het was niet ver van waar ze woonden. We wandelden er een keer naar toe. Allebei waren we eind dertig.

Toendertijd was mjn enige parameter mijn eigen werk dat bezig was zich te vormen. Voor het eerst in New York, was ik natuurlijk onder de indruk. Gedeeltelijk door het geweld dat je zintuigen werd aangedaan. Alweer beleefde ik schaalvergroting : van Den Haag, naar Washington DC, naar New York City.

Toen hoorde ik Coosje iets zeggen dat ik tot op heden onthouden heb. Ze begon over het kunstwerk van Richard Serra, waar we min of meer langs liepen . 'Het draagt nergens toe bij...'. Haar toon klonk bestraffend. Zo had ik haar nog niet leren kennen.

Ik herinner me wat ik dacht: hè, hoe zit dat? Wat deed hij fout? ik zag een deel van een reusachtige rotonde en een heleboel staal dat zich ook rond maakte. Kon ze niet van elkaar onderscheiden en er niets over zeggen. Ik denk dat die voetbrug er toen nog niet was. In ieder geval liepen we op straatnivo..
[picture]


DE TIJD ALS KIJKHULP

Maar nu veertig jaar later kan ik wel onderscheid maken, dank zij een luchtfoto geplaatst op internet. Coos had gelijk. Ja, het was een object dat nergens toe bij droeg.

Maar het wilde helemaal nergens toe bijdragen. Het was zichzelf genoeg. Voorwerp dat parallel liep aan iets anders. Zich daar horizontaal uitstrekte. Met een bandbreedte zoals een lint. Een object dat het helemaal niet nodig vond om wat dan ook toe te voegen. Maar anders dan zij dacht, was dat nou juist zijn kwaliteit:

Het ding was er.

Kunstwerk weggehaald 1987.

Officiële bespreking van de Rotary Arc: Artforum 1980, September.

Broomestreet and Broadway

Linten en strikken
o

o